Geladrink® predstavlja grupu proizvoda za obnavljanje oštećene hrskavice i jačanje čvrstoće i elastičnosti kostiju.
Geladrink preparati sadrže jedinstven i vrlo efikasan kompleks hondroprotektivnih materija, koje štite i hrane ne samo hrskavicu zglobova već čitav zglobni sistem i ublažavaju bolove pokretljivih organa i obnavljaju pokretljivost zglobova kod osteoartritisa (propadanja hrskavice).
Može da se koristi i kao sredstvo za podržavanje procesa zaštite vezivnog tkiva pokretljivih organa (tetiva, ligamenata i mišića).
Osnovnu supstancu Geladrink preparata čine kolageni peptidi koji podržavaju gradnju hrskavice, jačaju zglobni sistem, daju zglobnom tkivu čvrstoću i fleksibilnost.
Glavni sastojci Geladrink preparata su:
Kolageni peptidi
Kolageni peptidi predstavljaju smjesu važnih aminokiselina: glicina, prolina i hidroksiprolina koje igraju značajnu ulogu u izgradnji vlaknastih tkiva. Nedovoljno snabdjevanje ovim kiselinama rezultira bolnim zglobovima, oštećenjima noktiju i kose.
Kolagen je protein koji čini 25% svih proteina organizma i predstavlja najvažniji sastojak unutrašnjeg potpornog sistema. Kolagen čini osnovna vlakna vezivnog tkiva zglobova, hrskavica, kostiju, zuba, veziva, tetiva, kože, vena. Jako je bitan u njihovom formiranju i omogućava elastičnost kože i krvnih sudova.
Kolagen s vremenom gubi svoj kvalitet, isto kao i organizam, a ukoliko njegova regeneracija nije podržana djelovanjem kolagenih peptida, kolagen počinje da gubi svoje fiziološke osobine, što uzrokuje nastanak raznih bolesti lokomotornog sistema (zglobno-koštano-mišićni sistem) čovjeka. Najčešća bolest jest osteoartritis (oštećenja hrskavice) i osteoporoza ( krtost i lomljivost kostiju). Uzimanje kolagenih peptida kod bolova zglobova odnosno osteoartritisa je veoma važno, jer olakšava proizvodnju kolagena u organizmu i ubrzava oporavak zglobnog tkiva. Kod osoba koje imaju osteoporozu unošenjem kolagena poboljšava se arhitektura kostiju što dovodi do povećanja elastičnosti i čvrstoće kostiju.
Glukozamin-sulfat
Glukozamin-sulfat je amino-monosaharid (amino šećeri). Aminošećeri su dosta rasprostranjeni u prirodi, a glukozamin se najčešće nalazi u okviru složenih polisaharida (veliki broj monosaharida povezanih u lanac).
Glukozamin ulazi u sastav većine humanih tkiva i to kao dio složenih mukopolisaharida (šećera), glikoproteina (ugljeni hidrati) i proteoglikana (kombinacija proteina i šećera), i važna je komponenta vezivnog tkiva.
Hondrotin-sulfat
Predstavlja sulfat glikozaminoglikana sačinjenog od naizmeničnih šećera. Obično se nalazi u okviru proteina kao sastavni dio proteoglikana. Hondroitin sulfat je važna strukturna komponenta hrskavice i mnogo pomaže kod otpornosti na pritisak.
Zajedno sa hondroitinom, glukozamin se naširoko koristi kao dodatak ishrani u terapiji osteoartritisa (propadanje hrskavice).
MSM
MSM (metilsulfonilmetan) je prirodni oblik sumpora pronađen u ljudskim i drugim živim organizmima. Sumpor se takođe nalazi i u sirovoj hrani ali se najčešće gubi pri termičkoj obradi hrane. Pola organskog sumpora se nalazi u mišićima, kostima i koži. MSM ima vrlo široku paletu djelovanja, ali svakako najznačajnija je sposobnost obnavljanja vezivnog tkiva i mogućnost otklanjanja bolova uzrokovanih upalom.
Boswellia Serrata
Boswellia Serrata (tamjanovo drvo) – biljka koja raste u Indiji a čiji se ekstrakt koristi za uklanjanje bolova kod osteoartritisa. Sadrži visoku količinu kiselina Boswellia, koje ublažavaju procese upale, pozitivno djeluje kod ublažavanja simptoma osteoatritisa, pomaže kod bolova u zglobovima, jutarnje ukočenosti i poboljšava pokretljivost zglobova.